Old Knob Spray Paint Project

I have been waiting for a warmish day (above 50 degrees) to spray paint an old doorknob.

The powder room door is also going grey.
The powder room door can be seen from the mudroom.

The end of December and the temperature is 63 degrees — spray paint time.

The old brass knob for the bathroom door is worn beyond repair and not in a charming way.
The old brass knob for the bathroom door is worn beyond repair and not in a charming way.

I stuck the knobs balanced on long screws through cardboard so they would stand up.

I gave the knobs and backplates 2 quick coats of spray paint.
I gave the knobs and backplates 2 quick coats of spray paint.

I took two partial cans of paint outside with me and started spraying. I meant to use “metallic charcoal” but accidentally started with “hammered” paint.

Charcoal Metallic Spray Paint is my favorite go-to color.
Charcoal Metallic Spray Paint is my favorite go-to color.

As soon as I noticed I switched to the metallic charcoal.

The lock on the powder room door is old fashioned and takes both a plate and knob on both sides to complete the latch.
The lock on the powder room door is old fashioned and takes both a plate and knob on both sides to complete the latch.

The powder room door had recently been painted grey (Secret).

The paint almost looks like enamel.
The paint almost looks like enamel.

The hammered texture of the first coat is just visible on the finished knob.

The closet has been removed to allow direct access from the front to the back of the house.
This part of the house has had major changes in the past 3 years the least of which is painting the door.

The charcoal knob looks good with the grey paint.

The powder room, AKA bibliotheque, door is also going grey.
The powder room, AKA bibliotheque, door before the renovation which removed the louvered-door closet and opened a doorway to the back of the house.
This part of the house has had major changes in the past 3 years the least of which is painting the door.
The closet has been removed to allow direct access from the front to the back of the house.

The top photo is the dead-end hallway before the renovation.  The shallow closet is now removed and an opening allows access directly to the mudroom, side door, and kitchen. (See the first photo in this post.)

Early sun gives the knob a burnished appearance.
Early sun gives the knob a burnished appearance.

The newly painted knob in the morning sun.

Do you enjoy looking back over changes?

Advertisements

A New Threshold

Obviously we had new hardwood flooring installed in the new areas of the house but we also wanted seamless transitions between the old and new. About 15 years ago we had a small area in the front of the house repaired with new flooring which at the time didn’t connect to any other floor.

A small portion of flooring in the powder room and front hall had been previously replaced.
A small portion of flooring in the powder room and front hall had been previously replaced.

When our floor was installed they removed the old new floor from the front hall but not from the powder room. The new hall flooring exactly matches up with the powder room floor.

The transition between the powder room and the front hall will disappear when the new floor is finished.
The transition between the powder room and the front hall will disappear when the new floor is finished because there is no level disparity.

However the floor in the front hall was about 3/4 inch higher than the mudroom floor.

The newish floor in the front hall had been installed on top of old flooring and therefore was at a little higher than the other floors in the house.
The newish floor in the front hall had been installed on top of old flooring and therefore was at a little higher than the other floors in the house.
The old subfloor was thick diagonal boards which also created some flooring issues.
The old subfloor was thick diagonal boards which also created some flooring issues.

Originally the flooring guys put in a standard threshold to accommodate the difference in levels.

The standard threshold was almost invisible.
The standard threshold was almost invisible.

A standard threshold is about 3 inches wide.

The same photo as above with the threshold "enhanced".
The same photo as above with the threshold “enhanced”.

I thought the transition would be better with a threshold that was as wide as the doorway (the thickness of the wall). My contractor agreed it would look better and be a better transition but the floor man told him there wasn’t such a thing as a wider threshold with a reducer for a small change in height from one floor to another. Hmmm.

The specially milled, wider threshold with a reducer element makes an easier and better-looking transition.
The specially milled, wider threshold with a reducer element makes an easier and better-looking transition.

Not a man to be deterred by “it can’t be done” he called the local lumber yard and they said they could mill a custom threshold.

From the front hall entering the mudroom the transition is less than an eighth inch and the incline is very gradual which would easily accommodate a wheelchair.
From the front hall entering the mudroom the transition is less than an eighth inch and the incline is very gradual which would easily accommodate a wheelchair.

Seriously this man could work in theatre (where nothing is impossible).

How do you handle the impossible?

Tour the Ground Floor

Thought you might enjoy a hasty tour of the ground floor.  First off, The Glade is not very large.  There is a living room with a small fireplace, dining room, kitchen and powder room.

The kitchen is the empty room in the plan above which I wrote about here.  From the living room to the powder room are 2 steps up, a landing, and 2 steps down. The long steps go up to the second floor.

Kitchen viewed from Back Door

We enter the house through the back door which goes directly into the kitchen.  We don’t use the front door (into the living room) or the side door (into the dining room) except on very rare occasions. The kitchen – ah, the kitchen – could I hate a room as much as I do this little scullery? Here is the main reason for the renovation.

The dining room is directly off the living room and was an addition to the original house long before I lived here.  The dining room (music room) has an exterior door to a back porch, a double window at the rear and a single window centered on the wall opposite the door.  This room has a built in window seat details of which I’ll explain at a later date.

Dining Room

The front door opens into our living room which has a fireplace (called a “Heatolator” which, I think, means it has vents on the side which pour heat into the room) and 3 windows.The living room is difficult to arrange because there is minimal wall space so sofas are placed in front of windows and chairs try to stay out of the main traffic pattern.  In order to get upstairs we walk through the living room as it is the only way to get to the stairs.  (That is an item that the renovation will address.)

Living Room viewed from stairs
Fireplace

Finally the tiny powder room that we fondly call “Le Bibliotheque” is tucked back in the front corner of the house. Some people have actually passed this room thinking it truly is a library.  Quel drôle!  It has no window but does sport an exhaust fan.  The fixtures are original, however the sink has been refinished and a new fixture added.  The original fixture had two spigots, not very handy.

Door Sign
Bibliotheque

Thus ends the ground floor of The Glade.  Later in the week I’ll let you in on the upstairs but my son and his friend just showed up out of the blue, dead tired after a long drive from Florida so for now the bedrooms are occupied.