Living Room at The Glade — 2011 vs. 2016

The living room is on the ground floor of The Glade. There’s no entrance hall (which I would really love).  The original floorplan is open so the living room just flows into the dining room.

The Glade floorplan from 2011 — before the renovation.

 

The new floor plan includes an enlarged kitchen and a conservatory with a full bathroom.
The new floor plan includes an enlarged kitchen and a conservatory with a full bathroom.

The living room has a working fireplace and lots of windows and doorways. The paint color back in 2011 was a warm yellow/tan color that I still liked even after 14 years. (We painted the new kitchen something similar.)

In 2011 the living room was in dire need of painting but we held off until after the renovation.
The living room is now painted "Revere Pewter".
The living room is now painted “Revere Pewter”.

A wall has replaced the doorway on the right of the fireplace that used to go into the kitchen.

We removed the window on the left which will give us more wall space.
The window has been closed on the left hand wall and now a very large oil painting takes its place.
The window has been removed on the left hand wall and now a very large oil painting takes its place.

The two photos directly above are of the living room taken from the same orientation. Everything was a little more crowded when all the furniture was in the living room.  Now the matching loveseats are in the conservatory and an Ikea sofa has taken their place.  The chairs are the same ones. The antique oak chest of drawers between the loveseats is also in the conservatory.

Looking into the living room from the dining room.
Looking into the living room from the dining room.
The window on the right used to be the front door.
The window on the right used to be the front door.

In the opposite corner there used to be a secretary desk and Windsor chair which were tucked next to the front door.

Secretary and Windsor chair inherited from my grandmother.
Secretary and Windsor chair inherited from my grandmother.
The window on the right used to be the front door.
The window on the right used to be the front door.

Now the door has been exchanged with the center window and opens in the other direction.

Time to change up the tablescape here for something cozier.
The window behind the coffee table has not changed but the sofa has.
We used to have a lot of furniture stuffed into the living room.
We used to have a lot of furniture stuffed into the living room.

We love all the changes made to The Glade now that we’ve got most of the rubble cleaned up.

The front door and central window in the living room have exchanged places.
The front door and central window in the living room have exchanged places.
We no longer have to walk all the way through the living room to answer the front door.
We no longer have to walk all the way through the living room to answer the front door.

We especially like the new placement of the front door.

Sidebar: Over the past 5 years I think I’ve become a better photographer.

Are you planning any radical changes?

Advertisements

Author: Jo

Welcome to The Glade, where the second generation of renovations has just begun and the mania about our home, music and other passions fill our days and nights. We’re Charlie and Jo in the music world; Mary Jo and Charles to family; and JoJo and Charlie to each other. We are renovating a midcentury house in a Victorian historic district where we want to live there the rest of our lives. It's a 1946 house located in Maryland. We were married in this house. Thus far (pre-blog) we refinished cabinets, added a window seat (still working on the cushion), rearranged a wall in the guest house due to sink/vanity replacement, planted a vegetable garden, and other quick and not-so-quick fixes. So this latest zeal for construction is the result of my having lived here since 1997 and feeling a need to ready the house for the next chapter and beyond.

12 thoughts on “Living Room at The Glade — 2011 vs. 2016”

  1. You’ve made wonderful changes to your home. These before and after pictures really show them off. Congratulations!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s